logo
Syyttömien oikeusturvaa kunnioitettava Tulosta Sähköposti

 

jarmojuntunen_2011EOK:n mielestä Wincapita-asian käsittely tiedostusvälineissä ei ole ollut oikeusvaltiolle kunniaksi. Tavallisten ihmisten tarpeeton syyllistäminen on ollut kohtuutonta, eivätkä toimittajat ole kyenneet asianmukaiseen lähdekritiikkiin, toteaa EOK:n toiminnanjohtaja Jarmo Juntunen.

 

Sanomalehti Lapin Kansa kirjoittaa (10.2.2013, Wincapitan raunioilla), että hovioikeuden törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta langettama tuomio Hannu Kailajärvelle saisi pettymyksen tunteita aikaiseksi Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliiton (EOK) toiminnanjohtaja, Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Jarmo Juntusessa (ps). Näin asia ei kuitenkaan ole. 

EOK valvoo ihmis- ja perusoikeuksien toteutumista Suomessa. EOK on pyrkinyt WinCapitaa koskevan rikostutkinnan aikana antamaan tilaa kriittisille puheenvuoroille tilanteessa, jossa tiedotusvälineissä on ollut runsaasti yksipuolista ja virheellistä tietoa. EOK on pitänyt erityisen tärkeänä, että rikosoikeudellista syyttömyysolettamaa kunnioitettaisiin siihen saakka, kunnes tuomioistuin on antanut tuomionsa. 

Poliisi on nyttemmin todennut, että jo esitutkintavaiheessa rikoksista epäillyt, tuhannet Wincapitan jäsenet olivat syyttömiä. Heidän kohdalla syyttäjät ovat tehneet päätöksiä jättää syyte nostamatta. Tiedotusvälineissä suhtautuminen asiaan on muuttunut vuosien aikana siitä asetelmasta, että kaikki Wincapitan jäsenet leimattiin aluksi rikollisiksi. Nykyisin asiaan on tullut monipuolisempi näkökulma, osittain EOK:n ansiosta.

EOK:n mielestä asian käsittely tiedostusvälineissä ei ole ollut oikeusvaltiolle kunniaksi. Tavallisten ihmisten tarpeeton syyllistäminen on ollut kohtuutonta, eivätkä toimittajat ole kyenneet asianmukaiseen lähdekritiikkiin. Yleiset käsitykset kaikkien jäsenten syyllisyydestä on nielty kokonaisena, vaikka todellisuudessa korkeintaan pieni joukko on syyllistynyt rikoksiin, muiden ollessa rikoksen uhrin asemassa.

Lapin Kansa kysyy, vieläkö tuhat EOK:n liittynyttä Wincapitan uhria ovat EOK:n jäseniä. Yhdistyksemme voi vahvistaa, että sen jäsenyydestä edelleen nauttivat kaikki jäseneksemme tulleet Wincapitan uhrit, joiden oikeuksista EOK tulee jatkossakin pitämään huolta.


Jarmo Juntunen

Toiminnanjohtaja, EOK ry
Rovaniemen kaupunginvaltuutettu
ja kaupunginhallituksen jäsen (ps)

 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry