logo
Hyvinvointiyhteiskunnassa 600 000 kotitaloutta vaikeuksissa Tulosta Sähköposti
jarmo_juntunen_suomen_lakiSuomalaisen yhteiskunnan toiminta perustuu luottamukseen. Kansalaisten sosiaaliset perusoikeudet pitää turvata myös huonossa taloustilanteessa, toteaa EOK:n toiminnanjohtaja Jarmo Juntunen.

 

 

 

Tilastokeskuksen mukaan (29.12) noin 600 000 kotitaloutta kärsi toimeentulovaikeuksista Suomessa vuonna 2009. Määrä tarkoittaa 24 prosenttia suomalaisista kotitalouksista. Hyvin helposti toimeentulevia kotitalouksia oli 385 000 eli 15,2 prosenttia kotitalouksista.

Väestöryhmittäin toimeentulovaikeuksia esiintyy keskimääräistä yleisemmin pienituloisilla, tuloistaan suuria asumismenoja maksavilla kotitalouksilla, työttömien, opiskelijoiden kotitalouksilla, yhden huoltajan ja alle 65-vuotiailla yhden henkilön kotitalouksilla. Työttömien kotitalouksissa toimeentulovaikeudet ovat huomattavasti yleisempiä kuin muissa väestöryhmissä.

Toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien keskimääräinen henkilömäärä arvoidaan olevan 1,6 henkilöä. Toimeentulovaikeuksissa tai sen piiriin olisi sen mukaan viime vuonna kuulunut miljoona suomalaista. Vuonna 2011 määrä kasvaa, sillä poliittisen eliitin vahvistamalla epäoikeudenmukaisella kulutusverotuksella köyhyys tulee koettelemaan vielä suurempaa osaa kansalaisia, ennustaa Juntunen.

Tätä menoa siis yhä useampi suomalainen tulee elämään toimeentulovaikeuksissa Tasavallan presidentti Tarja Halosen itsenäisyyspäivänä julistamassa "vauraalta tuntuvassa maassa", Juntunen lisää.

Juntusen mukaan toimeentulotukea hakevia ihmisiä alistetaan ja heidän perus-ja ihmisoikeuksia loukataan. Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä (28.12) julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaiset sosiaalityöntekijät ovat Pohjoismaiden tylyimpiä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset syyttävät köyhyydestä asiakkaitaan paljon useammin kuin muiden Pohjoismaiden sosiaalityöntekijät.

Perustuslakiin on kirjattu kolme perusarvoa: ihmisarvon loukkaamattomuus, yksilön vapaus ja oikeudet sekä oikeudenmukaisuuden edistäminen yhteiskunnassa, muistuttaa Juntunen.

Epäoikeudenmukainen yhteiskunta voi aiheuttaa yksilöille, perheille ja yrityksille vakavaa tuhoa ja vahinkoa. Kansantaloudelle siitä syntyy vuosittain miljardien lisäkustannuksia mm. konkursseja, työttömyyttä, köyhyyttä, sairauksia ja jopa kuolemaa. Kansalaisten ei tule alistua vääryydelle tai vääryyttä tekeville. Köyhyys on hyvinvointiyhteiskunnan ja valtaa pitävien häpeä, ei siihen loukkuun joutuneiden ihmisten.

Suomalaisen yhteiskunnan toiminta perustuu luottamukseen. Kansalaisten sosiaaliset perusoikeudet pitää turvata myös huonossa taloustilanteessa, toteaa Juntunen.

 
Jarmo Juntunen on EOK ry:n toiminnanjohtaja sekä Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Lapin vaalipiiristä. Hänen vaalisivut ovat osoitteessa www.jarmojuntunen.fi . 
 
(EOK-viestintä)
 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry