logo
Eduskunnassa syytettiin oikeusministeriötä viivyttelystä Tulosta Sähköposti
oikeusministerioOikeusministeriö sai kansanedustajilta kritiikkiä oikeusprosessien käsittelyjen viivästymisestä ja jutturuuhkista tuomioistuimissa ja tutkinnassa sekä erityisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle antamasta 52 tuomiosta viime vuodelta.

 

 

 

Samaan aikaan Tanska sai viisi langettavaa tuomiota ja Ruotsi kahdeksan.

Tässä Suomen valtio rikkoo perustuslain tarkoitusta ja henkeä, Antti Vuolanne (sd.) sanoi. Ei voi sanoa, että Suomi olisi oikeusvaltio, hän jatkaa.

Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan Vuolanne puhui vanhoista asioista. Hän totesi, että tuomiot ovat 90-laman jälkipyykkiä, ajalta paljon ennen Braxin ministeriyttä.

Vertailu muihin Pohjoismaihin ontuu. Niissä sovitaan tapauksia enemmän, sanoi Brax ja kehotti Vuolannetta katsomaan kymmenen vuoden kuluttua, onko tilanne Suomen osalta parantunut.

Oikeusministeriö viivyttelee

Kokoomuksesta arvioitiin, että rahalla suomalaisia oikeusprosesseja ei saada lyhenemään.

Oikeudenkäyntien viivästyminen on yhä ongelma. Korjausta ei saada rahalla, vaan työtapoja muuttamalla, Kimmo Sasi (kok.) sanoi ja peräänkuulutti asennetta, jossa asiat hoidetaan.

Lisäksi hän arvosteli oikeusministeriötä viivyttelystä esimerkiksi törkeiden rikosten valmisteluun liittyvän lainsäädännön muuttamisessa.

Asia on kirjattu hallitusohjelmaan, mutta se saataneen eduskuntaan vasta ensi vuoden puolella eli ihan vaalikauden lopussa. Niin myöhään, että eduskunta ei ehdi käsitellä sitä, Sasi arvioi.

Ennätysmäärä tuomareita ja syyttäjiä

Brax piti hyvänä sitä, että tuomioistuinten, syyttäjien ja tutkijoiden toimintaan tulee lisää rahaa valtiovarainministeriössä ja eduskunnassa. Hän on huomannut muutoksen asenteissa.

Oikeusvaltion suojaamisen tärkeys on ymmärretty, Brax sanoi. Hän totesi, että oikeuslaitosta eivät voi koskea samat säästötarpeet kuin muita tuottavuusohjelman piirissä olevia valtion elimiä.

Ministeri muistutti siitä, että kuluvana vuonna Suomessa on ennätysmäärä tuomareita ja kuluvalla vaalikaudella ennätysmäärä syyttäjiä.

Suurin osa asioista etenee ripeästi. Mutta talousrikoksissa on riski siihen, että juttu venyy pitkään. Oikeus- ja sisäministeriö tekevätkin yhteistyötä, jotta prosessit nopeutuisivat

Paljusellit muistettiin

Myös aiempina vuosina paljon hälyä synnyttäneistä vankiloiden paljuselleistä puhuttiin. Asian otti esille vihreiden Johanna Karimäki, joka piti paljusellejä ihmisoikeusrikoksena. Paljusellissä ei ole vessaa ja tarpeet täytyy yöaikaan tehdä astiaan.

Vihreä ministeri rauhoitteli paljuselleistä huolestuneita. Ihmisoikeusongelma on häviämässä hallituksen kehysten mukaisesti, jopa paremmin. Ainoa viive on Hämeenlinnan vankila, jonka remontti on määrä tehdä vuonna 2015. Tämä häpeäpilkku poistuu, Brax sanoi.

Aiheesta uutisoi Kansan Uutiset ensimmäisenä.

Oikeusministeriöllä "asenneongelma" oikeusturva-asioissa

Olisi syytä pohtia vakavasti asenteellisen henkilöstön vaihtamista ministeriössä. - Häpeää siellä ei tunneta, kun siellä ei ole edes halua tunnistaa ja tunnustaa todellisia oikeusturvaongelmia. - Yksi väärä päätös voi tuhota ihmisen elämän ja usein myös hänen lähipiiriään. Olemme todenneet usein julkisesti, että vastuuttomuus, ammattitaidottomuus ja elitismi ovat oikeusturvan esteenä. - On hyvä, että nämä ongelmat monet oikeusoppineet ja kansanedustajatkin myöntävät, toteaa EOK:n toiminnanjohtaja Jarmo Juntunen.

Ministeri Brax odottaa tuloksia 10 vuoden kuluttua. Siinä ajassa monen elämä ehtii vahingoittua ja tuhoutua, toteaa Juntunen. Oikeusministeriö näyttää olevan ministerinsä kaltainen näissä oikeusturvakysymyksissä eli yhtä välinpitämätön, toteaa Juntunen.

(EOK-viestintä)

 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry