logo
Poliisi haluaa oikeuden puuttua kerjäämiseen Tulosta Sähköposti
kerjaaminenPoliisiylijohtaja Mikko Paatero esittää, että järjestyslakiin laaditaan pykälä, jonka perusteella poliisi voisi puuttua kerjäämiseen ja poistaa henkilöt katukuvasta, kun se on toistuvaa toimintaa.

- Ei varmasti kukaan, ei ainakaan poliisi, haluaisi sakottaa niitä, jotka aivan oikeasti elantonsa saadakseen kerjäävät. Jos kuitenkin kerjäämisellä rahaa kerätäänkin johonkin muuhun tarkoitukseen tai se on järjestäytynyttä ja organisoitua toimintaa, jossa hyödyn saajina ovat rikolliset ryhmät, asia saa aivan eri sävyn, Mikko Paatero sanoo.

Hänen mukaansa Keski-Euroopassa romaanikerjääminen on laajaa ja brutaalia järjestäytynyttä rikollisuutta, johon liittyy laajaa ihmiskauppaa ja lapsiprostituutiota.

- Poliisin näkökulmasta kyse ei voi olla ihmisoikeuksista, koska monessa maassa tämänkaltainen kielto on jo olemassa. Kerjäämiskielto ei voi eikä tietenkään saakaan olla kohdistettu johonkin yksittäiseen ryhmään. Nyt vain sattuu olemaan niin, että romanialaiset kerjäävät. Yhtä hyvin he voisivat olla jonkin muunkin maan kansalaisia, Paatero sanoo.

Kerjääminen on vähäosaisten tapa pysyä hengissä

Oikeusturvajärjestö EOK ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Juntusen mielestä kerjääminen ei liity romanikulttuuriin mitenkään vaan se johtuu ulkoisista olosuhteista, nälästä ja puutteesta. Kerjääminen ei Suomessakaan ole harvinaista, ja siihen ovat pakotettuja muutkin kuin romanit, toteaa Juntunen. Sitä voi verrata suomalaisiin pitkiin piilossa pidettyihin leipäjonoihin. Kerjääminen on vähäosaisten tapa pysyä hengissä, muistuttaa Juntunen.

Köyhyys on hyvinvointiyhteiskunnan häpeä. Kerjääminen ei ole ihmisarvoista, ja sen kieltäminen tai rajoittaminen muilta kuin suomalaisilta on myös syrjintäkysymys jo muutenkin syrjäytytetyille ihmisille, huomauttaa Juntunen.

 

(EOK-viestintä)

 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry