logo
Merkittävää keskustelua kaksoisrangaistavuudesta Tulosta Sähköposti
jarmo_eduskuntaan_2011Ihmiset Suomessa ovat saaneet ja tulevat edelleen saamaan KKO:n linjauksen mukaan rangaistuksia sekä veronkorotuksina että rikoslain mukaan, jos ei sitten korotusasioissa ole sattuneet valitusajat päättymään, sanoo EOK:n toiminnanjohtaja Jarmo Juntunen.
 
 
 
 
Korkein oikeus on tänä kesänä linjannut, että myös Suomessa on voimassa periaate "ne bis in idem", eli "ei kahdesti samassa asiassa". Jutut koskivat verotusmenettelyä ja sitä mahdollisesti seuraavaa rikosmenettelyä. Jos verotusmenettelyssä henkilölle on määrätty rangaistuksenluontoinen maksu, veronkorotus, ei samasta asiasta saa enää tuomita rikosmenettelyssä rangaistukseen.
 
Asiasta ovat käyneet merkittävää keskustelua esimerkiksi oikeusoppineet Jyrki Virolainen, Kari Uoti ja Ilkka Pitkänen osoitteissa http://jyrkivirolainen.blogspot.com/search/label/KKO%202010%3A46 ja http://www.oikeuson.com/sivut/blogi
 
Korkeimman oikeuden linjauksen ongelma on ollut se, että se poistaa kaksoisrangaistavuuden vain osittain. Edelleen ihmisiä rangaistaan todellisuudessa kahdesti, ja tämän on KKO sinänsä myöntänyt.
 
Ihmiset Suomessa ovat saaneet ja tulevat edelleen saamaan KKO:n linjauksen mukaan rangaistuksia sekä veronkorotuksina että rikoslain mukaan, jos ei sitten korotusasioissa ole sattuneet valitusajat päättymään. Tämän KKO olisi voinut estää, mutta se ei ottanut ihmisoikeussopimusta ihan oikeasti ja täysimääräisenä sovellettavana normina, sanoo Juntunen.  
 
Toisaalta, tämä ei ole yllätys, toteaa Juntunen. Onhan juuri tämän asenteen tähden Suomi on saanut EIT:ltä runsaasti langettavia tuomioita, huomattavan enemmän kuin esimerkiksi Ruotsi, Norja ja Tanska. Näistä langettavista tuomioista lähes 80 prosenttia on tullut asioissa, joissa Suomen on todettu rikkoneen oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä koskevan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan määräyksiä, huomauttaa Juntunen.
 
Korkeimman oikeuden on syytä muistaa, että Euroopan ihmisoikeussopimus on saatettu Suomessa valtionsisäisesti voimaan lain tasolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikessa julkisen vallan käytössä tulee noudattaa tarkoin ihmisoikeussopimuksen sisältöä ja erityisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sitä koskevaa ratkaisukäytäntöä, sanoo Juntunen. 
 
 
(EOK-viestintä)
 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry