logo
Suomi on maailman paras maa? - Millaisessa maailmassa me elämme? Tulosta Sähköposti
ihmisia_hkiOn syytä avata toistakin näkökulmaa ja puhua tosiasioista, joista amerikkaislehti ja sille tutkimuksen tehneet "tiedemiehet" vaikenevat, sanoo EOK:n toiminnanjohtaja Jarmo Juntunen.
 
 
 
Miljoonalevikkinen amerikkalainen Newsweek-aikakauslehti julisti (16.8.2010) Suomen maailman parhaaksi maaksi. Lehti oli pannut sata maata järjestykseen viiden kriteerin perusteella: asukkaiden terveys, taloudellinen dynaamisuus, koulutus, poliittinen ympäristö ja elämänlaatu.
 

Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää! Jutulle voisivat räkättää jo kauppatorin lokitkin, mutta silti toiset aivan vilpittömästi ovat sitä mieltä, että Suomi todella on paras maa, hymähtää Juntunen.  

Noiden viiden kriteerin osalta on syytä avata toistakin näkökulmaa. Tosiasioista, joista amerikkaislehti ja sille tutkimuksen tehneet "tiedemiehet" vaikenevat. Näyttää siltä, että joskus on tarkoituksenmukaista pitää esillä pelkkä julkisivu. Takapihalle ei sitten lasketakaan, asioita peitellään ja niistä vaietaan, sanoo Juntunen.

Asukkaiden terveys: Pitkät loputtomat jonot terveyskeskuksissa mutta rahalla pääsee hoitoon lähes jonottomatta! Perusterveydenhuolto on kriisissä syrjäisemmillä alueilla. Syrjäisiin ja pieniin terveyskeskuksiin ei tahdo saada lääkäreitä, ei edes rahalla. Ortopedit, silmäkirurgit ja psykiatrit pääsevät leveämmän leivän ääreen helpommalla työllä yksityissektorilla. Erityisen tärkeät lääkkeet ovat kalliita, ei niille joilla on rahaa, lasten ja nuorten psykiatrinen hoito kangertelee. Masennus vie ennätysmäärin ihmisiä työkyvyttömyyseläkkeelle. Vakuutusyhtiöiden lääkäreille "pää pitää olla kainalossa" korvauksien saamiseksi! Osaava ja hyvin vastuuntuntoinen terveydenhuollon henkilöstö on uupumassa työnsä ääreen!
 
Taloudellinen dynaamisuus: Pienyrittäjät keräävät arvonlisäveroja valtiolle jopa ilman palkkaa, yrittäjyydessä nähdään vain petokset ja muu rikollinen käyttäytyminen, yrittäjän inhimillisestä virheestä rangaistaan tuhoisin seurauksin, epäonnistuneita ei tueta. Valtio perii saataviaan ulosoton kautta ja konkurssimenettelyn kautta sellaisten verojen osalta, joista ei ole olemassa valitustietä ratkaistua lainvoimaista tuomiota. Konkurssihakemuksella ulosoton ohella verovelvollinen menettää mahdollisuutensa taistella mielivaltaista tai muutoin väärää verotusta vastaan.
 
Koulutus: Toisen asteen yhteishaussa ammatillisiin perustutkintoihin, lukiokoulutukseen ja kansanopistoihin hakeneista kaikki eivät saa opiskelupaikkoja, toisen asteen koulutuksessa tukitoimet pääsääntöisesti puuttuvat tai ovat koordinoimattomia. Panostusta rempallaan ja etenkin psyykkiseen oppilashuoltoon kaivattaisiin kipeästi.
 
Poliittinen ympäristö: Vaalirahakohua, rikostutkintaa, valehtelua, välinpitämättömyyttä ja vastuuttomuutta. Rakenteellinen korruptio ja läpinäkymättömät verkostot ovat vaarallisia demokraattiselle yhteiskunnalle. Elitistinen ja monopolistinen vallan väärinkäyttö aiheuttaa kustannuksia ja vakavia pysyviä vahinkoja yksilöille, yrityksille ja yhteiskunnalle. Äänestysaktiviteetti laskee ja demokratia heikkenee! Poliittinen uskottavuus on pohjalukemissa!
  
Elämänlaatu: Suomalaisen sisua ja elämänlaatua oravanpyörässä koetellaan! Lähes miljoona ihmistä kokee oikeusloukkauksen kerran vuodessa. Sama määrä ihmisiä elää köyhyydessä! Virkamies nukkuu yönsä hyvin! Kansalaisilla yöunet vähenee ja stressi kasvaa! Väkivalta ja itsemurhaluvut ovat surullisen suuria! Terveys, joka on tärkein elämänlaadun säätelijä, niin ikäihmisten, köyhien ja työttömien aikuisten sekä nuorten elämänlaatu huononee masennusoireiden myötä!
 
Jos Suomi on amerikkalaislehden mukaan noilla kriteereillä ykkönen, niin herää kysymys millaisessa maailmassa me elämme?, kummastelee Juntunen.
 
Juntusen mielestä on tärkeää pitää pää kylmänä, kun lukee uutisia ja otsikoita. Asioilla on aina ainakin toinen puoli ja kaikki näyttää juuri siltä, miltä haluamme. Haluaisin itsekin uskoa ja kertoa kaikille vilpittömästi, että Suomi on maailman paras maa, toteaa Juntunen. Suomi on kuitenkin myös paha maa, koska hyvä ja paha elävät symbioosissa, huomauttaa Juntunen.
 
Tämän artikkelin alkuperäinen versio löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.jarmojuntunen.fi / blogi.
 
 
(EOK-viestintä)
 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry