logo
KKO vapautti toistaiseksi Jippiin ex-pomot vankilasta Tulosta Sähköposti
kko_rakennusJippii-yhtiön entiset johtajat eivät ainakaan toistaiseksi joudu suorittamaan vankeusrangaistustaan. Korkein oikeus on määrännyt, ettei hovioikeuden vankeustuomiota panna toistaiseksi täytäntöön.

 

 

Helsingin hovioikeus oli tuominnut kahdelle pörssiyhtiö Jippiin ex-johtajalle pari vuotta ehdotonta vankeutta pörssirikoksista maaliskuussa 2010. Korkein oikeus (KKO) ei antanut valituslupaa.

Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteet ja velvoittanut valtion maksamaan syytetyille suuret korvaukset oikeudenkäyntikuluista, eli tuomio muuttui radikaalisti ja yllättävästi hovioikeudessa.

Käräjäoikeuden vapauttava tuomio vastasi näytön osalta useimpien oikeudenkäynnissä kuultujen huipputason asiantuntijoiden kantaa. Tämän tuomion jälkeen syyttäjälaitoksen puolelta käytiin lajissaan poikkeukselliseen aggressiiviseen julkiseen kampanjaan käräjäoikeuden tuomiota, sen antaneita tuomareita ja koko Helsingin käräjäoikeuden tuomarikuntaa kohtaan.

Julkisuudessa on esitetty vastaajien taholta, että käsittelyyn hovioikeudessa liittyy esteellisyyttä: ”Kuokkanen esitti, että Jippii-jutun ratkaisuun olisivat vaikuttaneet henkilösuhteet. Hänen mukaansa yksi hovioikeuden tuomareista ja Helsingin syyttäjänviraston päällikkö ovat "läheisiä toisilleen". Syyttäjänviraston päällikkö taas on Jippii-syyttäjän esimies.

”Käsityksemme mukaan hovioikeuskäsittelyssä on ollut tilanne, jossa esteellinen tuomari on osallistunut päätöksentekoon. Tämä on vaikuttanut niin, että materiaalisesti tämä päätös on myös ollut virheellinen, Kuokkanen sanoi.” (Lähde IL Keskiviikko 10.3.2010)

 

Miehet hakivat myös tuomioidensa purkua, mutta purkuasiaa ei ole vielä ratkaistu. Ratkaisu siihen on ilmeisesti tulossa tänä vuonna syksyllä.

Jippii-yhtiön entiset johtajat eivät ainakaan toistaiseksi joudu suorittamaan vankeusrangaistustaan. Korkein oikeus on määrännyt, ettei hovioikeuden vankeustuomiota panna toistaiseksi täytäntöön.

 

Hakemuksen purusta ja täytäntöönpanon keskeyttämisestä on ollut laatimassa Korkeimmalle oikeudelle mm. Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliiton (EOK) asiantuntijakumppani oikeustieteen tohtori Petter Kavonius.

 


 

(Sanomat24, EOK-viestintä)

 

 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry