logo
Eduskunnassa nostettiin esille vakavia oikeusturvaongelmia Tulosta Sähköposti
eduskuntaEduskunnassa käytiin keskiviikkona 10.2.2010 vilkasta keskustelua oikeusturvan vakavista puutteista ja ongelmista Suomessa. Keskustelu käytiin ylimpien laillisuusvalvojien vuosikertomusten käsittelyjen yhteydessä.

 

 

Useimmissa kansanedustajien puheenvuoroissa tunnustettiin erilaisia oikeusturvaongelmia, joita myös EOK on usein julkisesti nostanut esille.

 

Ensimmäisen kerran useiden kansanedustajien puheissa tuotiin esille myös se, että laillisuusvalvonta on Suomessa liian lepsua. Erityisesti kummeksuttiin sitä, että oikeusasiamiehen toiminta ei ole johtanut yhteenkään virkarikossyytteeseen. 

 

Oikeusasiamiehen kertomuksessa on myös valitettu sitä tosiasiaa, että suomalaiset virkamiehet eivät suostu toimimaan kotimaisen ohjeistusten mukaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen, vaan vasta kansainvälinen puuttuminen on auttanut.

 

Itse asiassa useissa kansanedustajien puheissa suoraan ja epäsuorasti kehotettiin nostamaan laillisuusvalvonnassa herkemmin virkarikossyytteitä. Myös eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen oli vastauksessaan samoilla linjoilla näiden kansanedustajien kanssa. Jääskeläinen katsoi kuitenkin, että syytteiden nostamisen pitää kulkea poliisille tehtyjen ilmoitusten kautta, ja että olisi epänormaalia, jos kansalaiset saisivat asioistaan aikaiseksi virkasyytteitä oikeusasiamiehen kautta. 

 

EOK:n kunniajäsen kansanedustaja Esa Lahtela (sd) painotti, että päätökset julkisessa vallankäytössä pitää myös perustella niin, että ihmiset ymmärtävät, miksi päätöksen tehnyt virkamies ei ole tehnyt kansalaisen esittämää tai vaatimaa ratkaisua.

 

Monet kansanedustajat myös vaativat oikeusasiamiestä osallistumaan perusoikeuksia toteuttavien lainsäädäntöehdotusten tekemiseen.

 

Voit klikata, kuunnella ja katsoa Eduskunnassa käydyn keskustelun täältä. (lLinkki Eduskunnan verkkolähetykseen. Valitse edelliset täysistunnot välilehti, katso 10.2.2010 video. Suora linkki Eduskuntakeskustelu_10_2_2010

 

 

(EOK-viestintä)   

 

 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry