logo
Vankien ihmisarvoa loukattiin, edes Raamattua ei saanut lukea Tulosta Sähköposti

vankila_riihimakiEduskunnan oikeusasiamies antoi kahdelle vankilalle huomautuksia vankien huonosta kohtelusta. Pelson vankila Kainuussa rikkoi vangin ihmisarvoa ja Riihimäen vankilassa vankia valvottiin kameralla yötä päivää ilman perusteita.

 

Pelson vankilan johtaja ja apulaisjohtaja ovat saaneet oikeusasiamieheltä huomautuksen vangin ihmisarvoa loukkaavasta kohtelusta, kertoo Ylen uutiset. 

Oikeusasiamies on arvioinut, että Pelsossa kysessä ei ollut yksittäistapaus vaan vankilassa on noudatettu yleistä käytäntöä.

Vankia kohdeltiin kaltoin monella tapaa, kun hän oli eristämistarkkailussa vuodenvaihteessa 2007 - 2008.

Oikeusasiamies on pyytänyt Rikosseuraamusvirastoa ja Pohjois-Suomen aluevankilaa harkitsemaan kuinka ihmisarvoa loukannut kohtelu voitaisiin hyvittää.

Vangille ei annettu edes Raamattua

Joululomalta Pelson vankilaan palannut vanki kuljetti kehonsa sisällä huumeita. Huumeita poistui kehosta pian mutta vankia pidettiin varmuuden vuoksi eristämistarkkailussa peräti kaksi viikkoa. Hänen ei annettu ulkoilla eikä selliin päässyt luonnonvaloa. Vanki pääsi suihkuun vasta ensimmäisen eristämisviikon jälkeen, eikä hän voinut pestä hampaitaan.

Vanki ei saanut kirjoitusvälineitä eikä luettavakseen edes Raamattua. Hänen ei liioin hänen annettu soittaa vaimolleen.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen arvioi, että vankilan menettely ei ollut tahallista vaan kyseessä oli pikemminkin virheellinen käsitys erityistarkkailun säännöksistä. Vankila on jo korjannut toimintatapojaan.

Riihimäellä aiheeton kameravalvonta

Riihimäen vankila puolestaan sai oikeusasiamieheltä huomautuksen eristysselliin sijoitetun vangin kohtelusta.

Vankia pidettiin erityssellissä maaliskuussa 2008 runsaan viikon ajan rangaistuksena sellien välisen seinän rikkomisesta. Häntä valvottiin valaistussa sellissä kameralla yötä päivää. Hän ei saanut selliin lehtiä eikä liinavaatteita eikä päässyt pesulle.

Oikeusasiamiehen mielestä kameravalvonta ja jatkuva valojen polttaminen sellissä ei ollut perusteltua. Myös vangin muiden oikeuksien rajoittaminen oli väärin.

Riihimäelläkään ei ollut kyseessä vankilan tahallinen menettely vaan virheellinen käsitys erityistarkkailun säännöksistä. Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen arvioi, että samalla tavoin on kohdeltu myös muita vankeja. Hän on kehottanut vankilan johtajaa korjaamaan tilanteen.

Oikeusasiamies on myös aiemmin puuttunut aiheettomaan kameravalvontaan Turun vankilassa.

Aihetta käsitteli Ylen uutiset ensimmäisenä.

 

(Sanomat24, EOK-viestintä)

 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry