logo
EOK: Suomen valtio ei piittaa ihmisoikeusvelvoitteista Tulosta Sähköposti

jarmo_juntunen_toiminnanjohtaja_eokKelan päätöksistä tehtyjen valitusten pitkät käsittelyajat osoittaa Suomen valtion piittaamattomuuden ihmisoikeusvelvoitteista ja sen, ettei Suomen jatkuvasti saamien tuomioiden määrä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta (EIT) ole mikään sattuma, sanoo EOK:n toiminnanjohtaja Jarmo Juntunen.

 
Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) on julkisesti myöntänyt, että Kelan päätöksistä tehtyjen valitusten pitkät käsittelyajat ovat oikeusturvaongelma. Hyssälän mukaan taantuma saattaa kuitenkin lisätä valituksia entisestään.
 
Muutoksenhakulautakunnassa ruuhkaa puretaan vähentämällä valitusta kohti käytettyjen juristien määrää. Lisäksi tietojärjestelmää uudistetaan.

Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta perustettiin 1.1.2007. Aiemmin Kelan päätöksistä tehtyjä valituksia käsitteli tarkastuslautakunta ja sosiaalivakuutuslautakunnat.

Muutoksenhakulautakunnassa on paraikaa yli 28 000 valitusta

Vuonna 2007 tehdyssä organisaatiomuutoksessa Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan henkilöstöresurssit mitoitettiin niin vähäisiksi, että se ei kyennyt käsittelemään sille siirtyneitä valitusasioita tavoitteiden mukaisesti ja tämän seurauksena käsittelyajat lautakunnassa kasvoivat noin 13 kuukauden pituiseksi.

Kun nyt tarkastellaan kolmen vuoden jälkeen lautakunnan käsittelyaikoja, voidaan todeta, että asiassa ei ole tehty niitä toimenpiteitä, jotka olisivat olleet välttämättömiä, jotta käsittelyajat olisi saatu Suomea velvoittavien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisiksi, sanoo Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliiton (EOK) liittohallituksen jäsen, varatuomari Petri Kankaansivu.

Tilanne on vuoden 2007 lopun tilanteesta, jolloin käsittelemättömiä asioita oli 26 000, mennyt huonompaan suuntaan. Tällä hetkellä lautakunnassa on 28 000 valitusta vireillä ja odotettavissa oleva käsittelyaika 14 kuukautta.

Hallitus on ollut tietoinen huonosta tilanteesta alusta alkaen, eikä se ole tehnyt asiantilan muuttamiseksi niitä toimenpiteitä, jotka olisivat olleet tarpeen, huomauttaa Kankaansivu.

Tämä osoittaa Suomen valtion piittaamattomuuden ihmisoikeusvelvoitteista ja sen, ettei Suomen jatkuvasti saamien tuomioiden määrä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta (EIT) ole mikään sattuma, sanoo EOK:n toiminnanjohtaja Jarmo Juntunen.

Tuomiot ovat seuraus Suomen valtion järjestelmällisestä tahdosta väistää olennaiset kansainväliset velvoitteensa, toteaa Juntunen.

(EOK viestintä)

 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry