logo
Sosiaaliasiamies haluaa päättäjät tilille perusturvarikoksesta Tulosta Sähköposti
masentunut2Tuntuu, että lakeja ei tarvitse enää noudattaa. Niitä pidetään vain ohjeellisena hyvän käytöksen kirjana, toteaa Vantaan kaupungin sosiaali- ja potilasasiamies Miikkael Liukkonen.

Päättäjien vastuuta säästöpäätöksistä pitäisi selkeyttää lisäämällä rikoslakiin pykälä perusturvarikoksesta, huomauttaa Liukkonen.

Aiemmin Liukkonen ja Helsingin sosiaaliasiamies Lilli Autti kirjoittivat aiheesta artikkelin Kelan tutkimusosaston julkaisemaan Toiseen vääryyskirjaan.

Perusturvarikos tarkoittaisi sitä, että päättäjät joutuisivat henkilökohtaiseen rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos he varaisivat liian vähän rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin, kuten nuorten psykiatriseen hoitoon, vanhustenhoitoon tai lastensuojeluun.

Liukkosen mukaan tahallisuus on tässä olennainen asia. Tiedetään, että tarve on suurin piirtein tällainen, ja siitä huolimatta varataan liian vähän rahaa. Tilille voisivat joutua johtavat virkamiehet, kaupunginvaltuutetut ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet.

Sosiaaliasiamies Liukkonen korostaa, että pykälän tarkoitus olisi ennalta ehkäisevä: päättäjät joutuisivat miettimään vastuutaan budjettipäätöksiä tehdessään. Liukkosen mukaan vastuu on hajautettu niin, että sen voi siirtää aina jollekin toiselle. Jos tulee uhkasakko, se ei kohdistu kehenkään henkilökohtaisesti. Poliittinen vastuu jakautuu laajalle. Kunnat pallottelevat vastuuta valtiolle ja valtio kunnille, Liukkonen luettelee Vantaan Sanomien artikkelissa.

Aihe on ajankohtainen , sillä tänä vuonna julkaistun Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton sosiaalibarometrin mukaan vajaa kolmannes Suomen kuntien sosiaalitoimista ja neljännes terveyskeskuksista kertoo alibudjetoineensa palveluitaan tietoisesti, kirjoittaa Vantaan Sanomat.

Vantaallakin säästöpaineet ovat tiukassa taloudellisessa tilanteessa kovat.

Sosiaaliasiamies Liukkonen uskoo, että perusturvarikoksen käyttöönotto olisi myös päättäjien edun mukaista. Lautakunnan jäsenet tarvitsevat myös hyviä sosiaalipalveluita ja myös terveydenhuollon johtajat sairastuvat. On meidän kaikkien etu, että asiat pelaavat. Ei ole olemassa kahta vastakkaista leiriä, toteaa Liukkonen.

Aiheesta uutisoi ensimäisenä Vantaan Sanomat.

(Sanomat24)

 

 

 
 

* Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto -EOK ry on kansalaisten ja yrityksien riippumaton ja puolueeton oikeusturvan edunvalvontajärjestö, joka on perustettu vuonna 2004.

Miksi EOK:n kannattaa liittyä 

* vahvistat ja edistät jäsenyydelläsi tärkeää oikeusturvatyötä
* saat oikeusturvaneuvontaa, ohjausta ja koulutusta kaikilla oikeusaloilla * saat jäsenpalvelun kautta ammattitaitoista ja luotettavaa asiantuntija-apua
* saat jäsenpalvelun kautta EOK:n seurannan ja valvonnan omaan oikeusturva-asiaasi
* saat oikeusturva-asiasi osaksi EOK.n laajempaa kollektiivista oikeudellista edunvalvontaa
* kehität ja ajantasaistat osaamistasi laillisten oikeuksiesi puolustamiseksi
* verkostoidut muiden jäsenten kanssa ja voit osallistua erilaisiin vertaistukiryhmiin

 

Säilytä EOK-jäsenyys
 
*EOK:n tutkimuksien ja seurannan mukaan ihmisellä on useita oikeusturvaongelmia elämänsä aikana. Siksi on tärkeää säilyttää EOK-jäsenyys!  

 

Copyright 2006 - 2017 EOK ry